autószállító tréler

A tréler

A tréler (trailer) fogalma

A pótkocsi, az utánfutó és a tréler jelentése az irodalom szerint azonos. Kialakítása attól függ, hogy mi a szállítmány, azonban mindig igaz rá, hogy motort, meghajtóerőt nem tartalmaz, a vontatásához másik járműre van szükség.
A trélerekre a KRESZ más szabályokat alkalmaz.

Sebességkorlátozás

Bármely jármű sebességét, mely utánfutót vontat, csökkenteni kell, kivéve a lakott területen belül maximálisan megengedett 50km/h-t. A sebesség határ minden estben azonos: autópályán 80 km/h, autóúton 70 km/h.

Fékkel / fék nélkül

Van ráfutófékkel ellátott és fék nélküli pótkocsi. A fék nélküli utánfutók jellemzően kisebbek, míg a ráfutófékesek (mechanikus vagy hidraulikus) inkább nagyobb teherbírásúak, sokszor 750 kg-nál nehezebb összsúlyúak.

A trélerek típusai

Méret szerint

 1. Könnyű pótkocsi: össztömege maximum 750 kg (B kat. jogosítvánnyal húzható)
 2. Nehéz pótkocsi: össztömege 750 kg felett (B kat. jogosítvánnyal akkor vontatható, ha akkora autóhoz van csatlakoztatva, a vontatmány összetömege nem haladja meg a személyautó tömegét és a kettő együttes tömege max. 3500 kg)
 3. Félpótkocsi: ide sorolhatók a nyerges vontatók (kamionok) pótkocsija

Típus szerint

Kerékpár utánfutó

 • A kerékpárokhoz csatlakoztatható utánfutó érdekes dolog, javarészt áru-, gyermek-, illetve állat szállítására is alkalmas.
kerékpár utánfutó

Motor, quad tréler

 • A kerékpárhoz hasonlóan motorra csatlakoztatható tréler (motoros kuli) is létezik. Ebből is számos mérettel találkozhatunk, akad olyan is, mellyel a motorozás lényege, pl. a dugóban történő manőverezhetőség nem csökken, de a sebességkorlátozás bizonyos esetekben már életbe lép.
 • Motor-, quadszállító tréler: Itt már fékes és fék nélküli változat is előfordul. Akár egy, de több motor és quad szállítására is található igény szerinti méretben, mely lehet zárt – ponyvás, dobozos – és nyitott. Rendelkezésre áll olyan, melynek valamely oldala rámpaként funkcionál, dobozosnál ez jellemzően a hátsó ajtó, de van billenős változatban is.
  Az SH Autómentő egyszerre 10 db motort is el tud szállítani.
motor tréler

Állatszállító tréler

 • Az állatok fajai, méretei és mennyisége alapján igencsak eltérőek lehetnek. Méretük egészen a legkisebb személygépjárműre kapcsolható kutyaszállítótól, a robosztus kamionra csatlakoztatható, több emeletes, 3 tengelyes pótkocsiig is terjedhet. Az állatokat jellemzően ponyvás vagy merev falú utánfutókban, pótkocsikban szállítják – az ijedős lovak esetében ez különösen fontos szempont –, de szembejöhet velünk 1-1 kisebb változat is.

állatszállító tréler

Jet-ski, csónak-, hajószállító tréler

 • Amennyiben csak egy darab vontatása történik, úgy leggyakrabban fék nélküli trélerről beszélünk, ami 750 kg össztömeg alatti. Amennyiben több tengelyes utánfutón több jármű vontatása történik, úgy mind a vontató, mind a vontatmány kategóriába soroltsága változik.

 • Méretüktől függően szintén nagy a mozgástér a vontató és a vontatmány műszaki adatait illetően. Aki saját (nem tengerjáró és több száz ember befogadására alkalmas) hajóját szeretné elvontatni A-ból B-be, akkor valószínűleg egy fékkel, csörlővel, rögzítőkkel és párnákkal ellátott két tengelyes trélert fog alkalmazni.

csónakszállító tréler

Mezőgazdasági pótkocsi

 • Az egytengelyestől, a háromtengelyesig, a zárttól a nyitottig bármely fajtájával találkozhatunk annak függvényében, hogy éppen milyen célt szolgál.
  Ezek a teljesség igénye nélkül a következőek: billenő felépítményes pótkocsi, billenőplatós pótkocsi és lehordószerkezetes pótkocsi.
  A pótkocsik a mezőgazdasági gépek elengedhetetlen tartozéka.

mezőgazdasági pótkocsi

Autószállító, autómentő tréler

 • Az autószállító tréler nagyságát és kialakítását a szállítandó jármű határozza meg. Mindig speciális rögzítő eszközökkel van ellátva. A nyerges vontatóhoz csatlakoztatható típusokon sokszor akár 10 autó is elfér, így a személygépkocsik szállítási költsége jelentősen lecsökken. Jó lehetőség ez pl. az autókereskedések számára, akik közúton fuvaroznák a frissen beszerzett járműparkot.

 • A „kicsi”, egy autóhoz alkalmazkodó trélert legtöbbször autómentősök használják. Létezik egy-, két-, háromtengelyes változatban is. Az SH Autómentő hosszított trélere egészen 2,8 t össztömegű és 7 m hosszú gépkocsikat is el tud szállítani. Így az autómentés viszonylag egyszerű és gyors, mert ezzel a vontatmánnyal még szűk utcákba, alacsony mélygarázsokba is be lehet menni, nem úgy, mint a magasabb, nehezebben forduló platós autókkal.
autómentő tréler

Lakókocsi

 • Igen, a lakókocsi is trélernek számít. Egy olyan vontatmány, ami akár lakhatás céljára is használható. Viszont arra oda kell figyelni, hogy mozgás közben a lakókocsiban személy nem tartózkodhat.

lakókocsi

Egyéb fajták

 • A fenti felsorolás a teljesség igénye nélkül történt, rengeteg típus létezik még. Gyakorlatilag bármi, amit el tudnak vontatni, azt trélernek nevezzük. Az ember pedig mindent kitalál a kényelme érdekében. Vannak katonai célt szolgáló trélerek (ilyen többek között a gulyáságyú is), de mezőgazdasági és más speciális célt szolgáló vontatmányok is.

Tréler a köznyelvben, a leggyakrabban használatos szövegkörnyezetben

A laikus számára a tréler kifejezés hallatán azonnal az autómentő, furgonmentő jut eszébe, amikor a lerobbant járművet csörlőzést követően tréler segítségével elvontatják a helyszínről és megadott helyre szállítják. A tréler kifejezést valóban más jármű vontatása során alkalmazzuk a leggyakrabban, azonban jobb, ha tudjuk: a tréler kifejezés az összes pótkocsira, utánfutóra egyaránt értendő, pusztán a szó eredete idegen.

Ha szeretné, hogy autóját biztonságos és gyors autószállító trélerrel fuvarozzuk el A-ból B-be, keressen minket! Non stop rendelkezésre állunk.

Kérdése van? Állunk rendelkezésére!

SH-automento-logo

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel!

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Scroll to Top